تعریف مرکز عملیات امنیت
شبکه مرکز عملیات امنیت یک واحد متمرکز است که به کسب و کار اجازه می دهد تا امنیت سایبری را هماهنگ کرده و به آن دست یابد. در یک SOC، تیمی از کارشناسان وجود دارد که سیاستهای امنیتی را توسعه و اجرا میکنند. آنها به صورت جامع و یکپارچه رخدادهای مربوط به امنیت اطلاعات را پایش، نظارت و مدیریت میکنند.
مراکز عملیات امنیت (SOC) توسط تحلیلگران و مهندسان امنیتی کار می کنند. یک SOC معمولاً حول یک سیستم مدیریت رخداد و حوادث امنیتی (SIEM) می چرخد که فقط داده های گزارش را از نقاط پایانی مختلف دریافت می کند و سپس در مورد فعالیت مشکوک هشدار می دهد.
مراکز عملیات امنیت (SOC) برای محافظت از سازمان ها در برابر حملات سایبری ساخته شده اند. هر SOC از سه عنصر کلیدی تشکیل شده است: فناوری، فرآیندها و افراد، که دومی مهمترین آنهاست. تیمی با ساختار سازمانی مناسب، به طور موثر بر وضعیت امنیتی سازمان نظارت و تجزیه و تحلیل می کند، یک مکان فیزیکی یا مجازی ایجاد شده برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها را به یک مرکز عملیات امنیتی واقعی تبدیل می کند که به طور فعال و موثر در برابر نقض های امنیتی دفاع می کند.
SOC در امنیت سایبری چیست؟
هکرها به طور مداوم راه های جدیدی را برای نفوذ به شبکه کامپیوتری و دسترسی به داده های مهم توسعه می دهند. از این داده ها می توان برای فعالیت های غیرقانونی مختلف استفاده کرد. این امر محرمانه بودن سازمان تجاری را کاهش می دهد. بیش از پنجاه درصد از شرکت های تجاری در سراسر جهان با حملات سایبری سر و کار دارند.
بنابراین، محافظت از داده ها و بی اثر کردن تهدیدات برای تجارت آنها مهم می شود. مرکز عملیات امنیت یک استراتژی بهینه امنیت سایبری برای ریشه کن کردن مشکلات پیش روی یک شرکت است.
مقدمه ای بر مسئولیت های تیم SOC
مسئولیت های تیم های SOC در مورد مراحل و مناطق مختلف مدیریت حوادث امنیتی است.
بررسی حوادث احتمالی تحلیلگران SOC با تعداد زیادی هشدار سروکار دارند که برخی از آنها به حملات واقعی اشاره می کنند و برخی دیگر نادرست هستند. حوادث احتمالی باید به درستی تحلیل شوند تا به درستی شناسایی شوند.
اولویت بندی حوادث هنگامی که حادثه به عنوان واقعی واجد شرایط باشد، باید بر اساس خطرات بالقوه برای شرکت و منابع پاسخ به حادثه، یک سطح اولویت مشخص به آن اختصاص داده شود.
تحلیلگران پیشرفته SOC فرآیند واکنش به حادثه را که معمولاً شامل فرآیندها، ابزارها و اعضای تیم مختلف است، هماهنگ میکنند. این فرآیند باید سریع، استاندارد و منعطف باشد تا از تأخیر یا ناکارآمدی در اصلاح حادثه جلوگیری شود.
پاسخ به رویداد یک مسئولیت کلیدی اما نه تنها مسئولیت تیم SOC است. نقش های دیگر نیز برای جایگاه امنیت سایبری سازمان بسیار مهم هستند. تیمهای SOC معمولاً مسئول همگام شدن با تهدیدها و حملات جدید و اطمینان از اینکه سیستمهای امنیت سایبری قادر به شناسایی آنها هستند، انجام وظیفه می کنند. همچنین شامل مدیریت آسیب پذیری، اول از همه، وصله سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری است. تیم SOC، به ویژه معماران امنیتی، ممکن است در ارتقای زیرساخت امنیت سایبری مشتری در همه سطوح، از شناسایی شکاف گرفته تا اجرای راه حل امنیت سایبری مربوطه، مشارکت کنند.
اعضای تیم مرکز عملیات امنیت (SOC) مرکز عملیات امنیت تیمی از کارشناسان است که دارای پرسنل امنیت سایبری، تحلیلگران امنیتی و مهندسان است. آنها برای مبارزه با مهاجمان سایبری با یکدیگر همکاری می کنند.
اعضای تیم SOC عبارتند از:
- تحلیلگران هشدار (Alert Analysts) سطح یک
- پاسخ دهندگان به حادثه (Incident Responders) سطح دو
- کارشناسان موضوعی (شکارچی تهدید) (Subject Matter Experts) سطح ۳ (SMEs)
- مدیر SOC
وظایف تحلیلگران هشدار
هشدارهای SIEM را نظارت می کند، ابزارهای نظارت امنیتی را مدیریت و پیکربندی می کند. برای تعیین اینکه آیا یک حادثه امنیتی واقعی در حال وقوع است یا خیر، هشدارها یا مسائل را اولویت بندی و تریاژ می کند.
وظایف پاسخ دهندگان به حادثه
حوادث را دریافت می کند و تجزیه و تحلیل عمیق انجام می دهد. برای شناسایی عامل تهدید، ماهیت حمله و سیستم ها یا داده های تحت تأثیر، با هوش تهدید مرتبط است. استراتژی را برای مهار، اصلاح و بازیابی تعریف و اجرا می کند.
وظایف شکارچی تهدید
هر روز، ارزیابی آسیبپذیری و تستهای نفوذ را انجام میدهد و هشدارها، اخبار صنعت، اطلاعات تهدیدات و دادههای امنیتی را بررسی میکند. به طور فعال تهدیدهایی را که به شبکه راه یافته اند و همچنین آسیب پذیری ها و شکاف های امنیتی ناشناخته را جستجو می کند. هنگامی که یک حادثه بزرگ رخ می دهد، با تحلیلگر سطح دو همکاری می کند تا به آن پاسخ دهد و آن را مهار کند.
وظایف مدیر SOC
مانند فرمانده یک واحد نظامی، مسئول استخدام و آموزش کارکنان SOC، مسئول استراتژی دفاعی و تهاجمی. منابع، اولویتها و پروژهها را مدیریت میکند و تیم را مستقیماً در هنگام پاسخگویی به حوادث امنیتی مهم مدیریت میکند. نقطه تماس سازمان برای حوادث امنیتی، انطباق، و سایر مسائل مربوط به امنیت.
نیازمندی شرکت ها به SOC به عنوان یک سرویس (مرکز عملیات امنیت)
هر سازمانی نیاز به داشتن تیمی برای مبارزه با هکرها دارد.
مزایای داشتن یک مرکز عملیات امنیت به شرح زیر است:
رویکرد متمرکز
تیم SOC در صورت وجود هرگونه نقض یا تهدید، رهبری را بر عهده می گیرد. تیم SOC به عنوان یک سرویس به طور مداوم کل شبکه و هرگونه تهدیدی را برای شرکت زیر نظر دارد. آنها اطلاعات لازم را با کل اعضای تیم به اشتراک می گذارند. این به آنها در شناسایی و مقابله با تهدیدها کمک می کند.
کنترل هزینه
کل تیم SOC در یک مکان قرار دارد. آنها فعالیت های کسب و کار را از یک مکان نظارت می کنند. این باعث کاهش هزینه های استخدام متخصصانی می شود که در مکان های مختلف پراکنده خواهند شد. شرکت باید هزینه اتاق های متعدد و سایر هزینه ها را متقبل شود. این باعث افزایش هزینه های مکرر یک کسب و کار می شود.
نظارت فعالانه مستمر
تیم SOC از تکنیک هایی استفاده می کند که به طور مداوم شبکه را رصد می کند. آنها فعالیت های مشکوک را بررسی می کنند تا در اولین فرصت شناسایی شوند. بررسی مداوم در شبکه به تیم اجازه می دهد تا چنین تهدیداتی را کاهش دهد. ابزارهای نظارتی پیشرفته وظیفه نیروی انسانی را کاهش می دهد.
مدیریت لاگ
تیم SOC مسئولیت چند کار را بر عهده دارد. آنها گزارش تمام فعالیت های شبکه یک سازمان را جمع آوری، نگهداری و بررسی می کنند. آنها سعی می کنند بین داده های جمع آوری شده از برنامه ها، فایروال ها و سیستم عامل ها ارتباطی پیدا کنند. آنها تهدیدات موجود را شناسایی می کنند و می توانند از راه حل هایی برای چنین تهدیدهایی استفاده کنند.
یک ضرب المثل معروف وجود دارد. “پیشگیری بهتر از درمان است”. مهم نیست چقدر هزینه باید متحمل شوید، شرکت شما باید یک تیم SOC داشته باشد. هر روز در مورد حمله سایبری در شبکه امنیتی می شنویم. چنین حمله ای به شبکه یک شرکت منجر به از دست رفتن داده ها و بسیاری از فایل های محرمانه آن می شود. این حملات منجر به خسارات مالی هنگفت و هزینه های غیرمنتظره ناگهانی برای شرکت می شود. چنین تهدیدهایی می تواند به شرکت شما آسیب برساند.
برای ارتقای عملکرد سازمان خود، باید انتخاب کنید. یا می توانید یک تیم داخلی SOC داشته باشید یا از یک شرکت ثالث برای برون سپاری یک SOC استفاده کنید. داشتن یک تیم SOC باعث شفافیت بیشتر سازمان شما می شود. شرکت امن گستران فرزان ایرانیان خدمات مستمری را ارائه خواهد داد. آنها تهدیدات را رصد خواهند کرد. برای مبارزه با مهاجمان سایبری، یک شرکت باید یک تیم مرکز عملیات امنیتی خوب داشته باشد.